Mantelzorger, wie wordt het niet?
nov 12 2019

Mantelzorger, wie wordt het niet?

  • 08:12
  • Herberg De Aandacht

Zondagmiddag 10 november was de grote tafel in de Serrekamer van Herberg De Aandacht geheel bezet met gasten. Ze kwamen luisteren naar en meepraten met onze gastspreker Marijke Arends van het Steunpunt Mantelzorg Overbetuwe. Onder het genot van koffie, thee en taart van Ellis Beke van Ladybug Taarten, aangevuld met heerlijke petitfours van de bakker, werd het een uiterst informatieve maar ook gezellige middag.

Marijke vertelde dat een op de vier jongeren opgroeit met ziekte en zorg in hun gezin en daarom  mantelzorger zijn. In de Gemeente Overbetuwe zijn maar liefst 11.800 mantelzorgers. Cijfers om stil van te worden.

Wat houdt mantelzorg in? Wanneer ben je mantelzorger? Wat betekent het voor een mantelzorger om zo intensief te kunnen en moeten verzorgen? Marijke legde de gasten rond de stamtafel uit waar we oog voor moeten hebben, wat de aandachtspunten en valkuilen zijn, en vooral dat je als mantelzorger niet moet schromen om hulp in te schakelen. Er volgt een geanimeerd gesprek tussen haar en de gasten, van wie er meerderen zelf mantelzorger zijn of waren. Daarbij werden ervaringen en tips met elkaar gedeeld.

Tot besluit ontvingen de aanwezigen allemaal een presentje van het Steunpunt Mantelzorg, omdat het zondag de Dag van de Mantelzorger was: een opvouwbare tas. Een symbolisch geschenk, om je zorgen te helpen dragen. Er volgde nog een mooi gedicht over de mantelzorger en na Marijke hartelijk te hebben bedankt met een mooie bos bloemen, werd de middag afgesloten.

De ideale mantelzorger... je kunt ’m zomaar plotseling zijn!Indrukken